Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Είναι πολύ σημαντικό να προλαμβάνεις για να μην χρειαστεί να θεραπεύσεις τον σκύλο

Η αμέλεια ή η άγνοια της σημασίας της πρόληψης , οδηγεί μερικές φορές την υγεία των τετράποδων φίλων μας σε δραματικές καταστάσεις .

Η ιατρική του ανθρώπου έχει προχωρήσει πέρα από την πρόληψη , περνώντας σ ‘ αυτή που ονομάζεται προαγωγή της υγείας .

Στην κτηνιατρική υπάρχει μια σαφής έλλειψη επικοινωνίας . Αν και ο ρόλος της πρόληψης έχει γίνει πολύ σημαντικός , έχει παραμεληθεί από τους ιδιοκτήτες των ζώων που θεωρούν χρήσιμο να επικοινωνήσουν με τον κτηνίατρο μόνο όταν το ζώο τους εκδηλώσει μια έντονη δυσφορία και αφού  πρώτα θα έχουν ακούσει την γνώμη των φίλων τους , των διάφορων ειδημόνων ,του εκπαιδευτή τους , άτομα που μπορεί να έχουν γνώσεις στο δικό τους συγκεκριμένο πεδίο , αλλά που απέχουν μακράν από τις γνώσεις και την εμπειρία του κτηνίατρου .Το να προσπαθήσεις να γιατρέψεις μόνος σου , μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά . Στην πραγματικότητα η προαγωγή της υγείας του κατοικίδιου , είναι μια πιο σύγχρονη αντίληψη και ίσως πιο εύκολα αποδεκτή . Πρόληψη – προαγωγή της υγείας , σημαίνει πάνω απ’ όλα να θέσει σε εφαρμογή μια σειρά δράσεων με στόχο να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας , ν ΄αυξήσει την διάρκεια ζωής και να βελτιώσει την ποιότητά της .

Η σωστή διατροφή , σε κάθε στιγμή της ζωής , είναι πολύ σημαντική  καθώς η ανάπτυξη , η ενήλικη ζωή , το γήρας και η εκτελούμενη δραστηριότητα  καθορίζουν διαφορετικές ανάγκες . Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να προσδιορίζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες για συγκεκριμένες φυλές σκύλων και γατών στις διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης . Είναι δύσκολο να σκεφτούμε να φτιάξουμε μια δίαιτα μόνοι μας σωστά ισορροπημένη και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι σκύλοι και γάτες έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες μ ΄εμάς . Η ολοκληρωμένη ποιοτικά διατροφή , ισορροπημένη και κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο στάδιο της ζωής  σε συνδιασμό με την άσκηση , προάγει την υγεία και προλαμβάνει την έναρξη παθήσεων εξ ΄αιτίας διατροφικών ελλείψεων . Στις περιπτώσεις συγκεκριμένων παθολογιών , υπάρχουν κατάλληλες διατροφές ( κλινικές δίαιτες ) που μειώνουν τις βλάβες ή τουλάχιστον καθυστερούν την εξέλιξη και έχουν ρόλο εξίσου σημαντικό όσο και οι φαρμακευτικές αγωγές .

Η φυσική άσκηση είναι εξίσου σημαντική , εκτός από περιπτώσεις που υπάρχουν ειδικά προβλήματα . Η φυσική και πνευματική ενέργεια που το κατοικίδιο καταναλώνει στο παιχνίδι , στην βόλτα , στο τρέξιμο , είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να διατηρήσει ένα υγιές σώμα και ισορροπημένο ψυχισμό .

Οι εμβολιασμοί , αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την καταπολέμηση των λοιμωδών νόσεων , διαφορετικά δύσκολα να θεραπευτούν .

Η πρόληψη και η θεραπεία των εσωτερικών και εξωτερικών παρασίτων και των ασθενειών που αυτά μπορούν να μεταδώσουν , είναι σήμερα πιο εύκολη και ασφαλής , έχοντας στην διάθεσή μας μια ευρεία γκάμα φαρμάκων . Τα εντερικά παράσιτα  , οι ψύλλοι , τα τσιμπούρια και άλλα δερματικά παράσιτα , η Φιλάρια και η Leishmania , δεν προκαλούν περιορισμένες βλάβες , αλλά προσβάλουν σοβαρά περισσότερα όργανα , εξασθενώντας τις άμυνες του οργανισμού και σηματοδοτώντας έναν κίνδυνο όχι αμελητέο για την ανθρώπινη υγεία , αφού μερικές απ ‘ αυτές τις ασθένειες μεταδίδονται , αν και όχι άμεσα , και στον άνθρωπο (ανθρωποζωονόσοι ) .

Μια επίσκεψη για έλεγχο κάθε έξι μήνες , δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό σας , αντίθετα είναι μια καλή επένδυση για την υγεία του κατοικίδιού σας . Η θεραπεία ασθενειών κατά την στιγμή της εμφάνισής τους , είναι ευκολότερη και φθηνότερη και προσφέρει την δυνατότητα καλύτερων αποτελεσμάτων .

Παρατηρήστε το ζώο σας και εάν αντιληφθείτε οποιαδήποτε αλλαγή σε φυσικό επίπεδο ή στην συμπεριφορά του  , μην το αμελήσετε , αλλά μιλήστε με τον κτηνίατρό σας . Μικρά σημάδια , λίγο σημαντικά στα δικά σας μάτια , μπορεί να έχουν μια διαφορετική σημασία για τον επαγγελματία . Η ιατρική εξέταση μπορεί να αναδείξει προβλήματα των οποίων αγνοείετε την ύπαρξη και η έγκαιρη παρέμβαση είναι το πρώτο θετικό βήμα για τον έλεγχο ή την επίλυση του προβλήματος .

Η μέση διάρκεια ζωής των ζώων έχει αυξηθεί σημαντικά και χάρη στην  προόδο της ιατρικής , μπρούμε να την κάνουμε ακόμα καλύτερη και να εξασφαλίσουμε φυσιολογικά και γαλήνια γηρατειά με λίγες αλλά σημαντικές παρεμβάσεις . Οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν πολλές πιθανότητες να ζήσουν μια καλή ζωή . Ξεκινήστε ακόμα απ ΄την νεαρή ηλικία να προάγετε την υγεία των τετράποδων φίλων σας : τακτική προφύλαξη , κατάλληλη διατροφή , περιοδικές εξετάσεις , άσκηση , παιχνίδι και αλληπεδρίδαση , ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης , είναι μικρές λεπτομέρειες και η ελάχιστη αναγκαία προσοχή που θα σας ανταποδωθεί με πολύ αγάπη . Επιπλέον , ο κτηνίατρος θα σας παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές που θα βασίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις .

Comments are closed.