ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ

-Πως να φροντίζουμε την καλή διαβίωση και την υγεία του σκύλου μας.

Η φροντίδα ενός σκύλου συνεπάγεται μια σειρά από ευθύνες και αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον χρόνο, αφού πρέπει ν΄ ασχοληθούμε μ’ένα ζώο που έχει πολλαπλές ανάγκες.

Πριν ανοίξετε την πόρτα του σπιτιού σας σ’ένα σκύλο, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν είστε πραγματικά έτοιμοι να αναλάβετε μια διαδρομή ζωής αρκετά μεγάλη, με την συντροφιά ενός ζώου, γιατί αν η απάντηση είναι θετική θα είναι απαραίτητο να φροντίζετε την καλή διαβίωση και την υγεία του τετράποδου φίλου σας καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του.

-Φροντίδα του τριχώματος.

Είναι σημαντικό να διατηρούμε το τρίχωμα του σκύλου μας καθαρό και κατά το δυνατό χωρίς δυσάρεστες οσμές, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερα αποδεκτό σε δημόσιους χώρους,  πρωτίστως όμως για την σωστή υγιεινή του ίδιου του ζώου αλλά και του ιδιοκτήτη του.

Το καθημερινό βούρτσισμα του τριχώματος βοηθάει στο να αποφύγουμε δυσάρεστες οσμές αλλά και την μικρότερη απώλεια τριχώματος μέσα στο σπίτι, κυρίως κατά την περίοδο αλλαγής του τριχώματος.

Ο σκύλος πρέπει να βουρτίζεται πάντα κατά την φορά του τριχώματος. Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να διαρκεί παραπάνω από μερικά λεπτά, έτσι ώστε το ζώο να μην στρεσάρεται και να μην δυσανασχετεί.

-Φροντίδα των νυχιών.

Χρειάζεται να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην  φροντίδα των νυχιών του ζώου μας γιατί αν το αμελούμε μπορεί να γίνει αιτία μολύνσεων ή να υποστούν τραυματισμούς,  απ΄ τη στιγμή που μεγαλώνουν πολύ ή γυρίζουν προς τα μέσα, δυσκολεύοντας τα στο περπάτημα ή το τρέξιμο  και  τραυματίζοντας  τα δάχτυλα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σκυλιά δεν θέλουν να τους πιάνεις τα πόδια, όμως επειδή είναι απαραίτητο, πρέπει να έχουμε αρκετή υπομονή και να προσπαθούμε να ελαχιστοποιούμε την δυσαρέσκεια του ζώου μας.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να απομακρύνουμε τις τρίχες που βρίσκονται ανάμεσα στα δάχτυλα, ειδικά των μακρύτριχων φυλών. Για να κόψετε τα νύχια, χρησιμοποιήστε τους ειδικούς  νυχοκόπτες που πουλάνε τα pet shops. Το μέρος του νυχιού που πρέπει να κοπεί είναι εκείνο που γυρνάει προς τα κάτω, προσέχοντας πάντα να μην το κόψουμε υπερβολικά και τραυματίσουμε την φλέβα, με αποτέλεσμα την αιμορραγία και τον πόνο που θα προκληθεί στο ζώο.

-Φροντίδα των αυτιών.

Η φροντίδα των αυτιών είναι επίσης πολύ σημαντική στους σκύλους. Δεδομένου ότι το αυτί μπορεί εύκολα να προσβληθεί από ωτίτιδες, ποικίλης αιτιολογίας, ή εξ ‘αιτίας της εισαγωγής  ξένων σωμάτων που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις, είναι απαραίτητο να το ελέγχουμε τακτικά και να το κρατάμε όσο το δυνατόν καθαρότερο.

Το εξωτερικό αυτί αποτελείται από το πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο και κανάλι, που αποτελείται , με τη σειρά του , από ενα κάθετο τμήμα που ανοίγει στη βάση του πτερυγίου και ένα οριζόντιο που φτάνει μέχρι το τύμπανο. Στο κανάλι του αυτιού βρίσκονται αδένες που παράγουν το κερί σε μια ποσότητα περισσότερο ή λιγότερο άφθονη. Το κερί πρέπει να αφαιρείται  προσεκτικά μέσω της χρήσης συγκεκριμένων προϊόντων, για να αποφεύγουμε τον σχηματισμό βυσμάτων. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση μπατονέτας που θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμούς και φλεγμονές. Τοποθετήστε μερικές σταγόνες από το ειδικό προϊόν και κάνετε μασάζ στην βάση του αυτιού για να λιώσει και ν’αποκολληθεί το κερί πού έχει σχηματιστεί , αφαιρώντας το στη συνέχεια με λίγο βαμβάκι.

Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ερυθρότητα ή άφθονες εκκρίσεις, επικοινωνούμε αμέσως με τον κτηνίατρο της εμπιστοσύνης μας, καθώς το ζώο μας θα μπορούσε να έχει κάποια ωτίτιδα από Malassezia ή από άλλους μικροβιακούς παράγοντες.

-Φροντίδα των ματιών.

Τα μάτια πρέπει να καθαρίζονται συχνά, ειδικά αν παρουσιάζονται κόκκινα ή υγρά. Χρησιμοποιείστε μια γάζα εμποτισμένη στο ειδικό διάλυμα καθαρισμού ή υγρά μαντηλάκια ειδικά για τον καθαρισμό των οφθαλμών. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα επιπεφυκίτιδας (ερεθισμό-δακρύρροια), ενημερώστε αμέσως τον κτηνίατρο σας.

-Φροντίδα δοντιών.

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως κακή αναπνοή, φλεγμονή στα ούλα , χαλαρά δόντια, έλλειψη όρεξης ή έντονη σιελόρροια, έχετε σίγουρα να αντιμετωπίσετε ένα οδοντικό πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή , είναι πάντα προτιμότερο να πάτε στον κτηνίατρο ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα κάνει καθαρισμό δοντιών και έλεγχο της κατάστασης των ούλων του ζώου σας.

Εάν πάλι θέλετε να προλάβετε τα οδοντιατρικά προβλήματα, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν τρώει μόνο κονσέρβες, αλλά έχει στη διάθεσή του κροκκέτες και ειδικά σνακ για να μασάει. Η μηχανική δράση που επιτυγχάνεται όταν τρίβει τα δόντια του πάνω στην ξηρά τροφή, βοηθάει στο να τα διατηρεί καθαρά.

Εάν ο σκύλος σας είναι συνεργάσιμος- εύκολο να γίνει εάν από κουτάβι εξοικειωθεί μ’αυτή την ρουτίνα- βουρτσίζετε τα δόντια του. Στην αγορά  υπάρχουν οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες  ειδικά σχεδιασμένες για σκύλους. Ξεκινήστε σηκώνοντας τα χείλια από το πλάϊ αρχίζοντας από τα μπροστινά δόντια. Κινηθείτε προς το εσωτερικό του στόματος με κυκλικές κινήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή επαφής μεταξύ των ούλων και των δοντιών και στα μέρη όπου υπάρχει μεγαλύτερη συσώρευση πλάκας.  Πηγαίνετε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο για έναν έλεγχο στα δόντια του τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και να θυμάστε να επιθεωρείτε τακτικά τα δόντια του, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε τυχόν προβλήματα στην αρχή και να αποφεύγουμε περιττή ταλαιπωρία στο ζώο μας. Εάν ο σκύλος αντιστέκεται στο βούρτσισμα, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως οδοντόπαστες σε spray, gel για την στοματική υγιεινή, snack για μάσημα και παιχνίδια που κάνουν μασάζ στα ούλα. Η ξηρά τροφή βοηθά κι αυτή στην απομάκρυνση της πλάκας και της πέτρας.

Το να είμαστε ιδιοκτήτες  προσεκτικοί και υπεύθυνοι, σημαίνει επίσης :

–          Να τοποθετούμε το microchip.

–          Να μην ξεχνάμε τους εμβολιασμούς (αρχικούς και αναμνηστικούς).

–          Να χρησιμοποιούμε τα πιό κατάλληλα  για τις ανάγκες του αντιπαρασιτικά.

–          Να φροντίζουμε για την υγιεινή του.

–          Να προσέχουμε την διατροφή του.

–          Να τον βγάζουμε συχνά βόλτα και να τον κοινωνικοποιούμε με άλλα σκυλιά.

–          Να του αφιερώνουμε χρόνο.

–          Να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες του.

–          Να τον εκπαιδεύσουμε κατάλληλα.